Even tussen neus en lippen door dit verslag.

Toen ik nog volop in de running was in de tuin, denk ik wel eens terug van waar haalde ik al die tijd vandaan om ook nog eens al dat vrijwilligerswerk te doen. Nu kom ik gewoon tijd te kort met allerlei dingen. Leuk is wel dat ik wat meer tijd voor m’n kleinkinderen heb. Vandaag Goede Vrijdag eieren wezen zoeken in Ter Heijde met m’n nazaten. Kan je nagaan dat ik aan de wieg heb gestaan van deze activiteit, die al meer dan 25 jaar bestaat. Was top weer en zelfs de Paashaas was present. Na afloop nog even naar de speeltuin en toen richting mijn huis voor de lunch. Kunnen aardig schaften die 5 gasten, 2 meiden en 3 jongens. Geniet je echt van als opa zijnde. Na afloop van het eten, nog wat raadselmoppen uit de ouwe doos, dat vinden ze echt prachtig. Opa weet je er nog een paar. Komen er 2. Het is rood en gaat met een tering gang over het water. Vraagtekens alom; Een aardbei met een buitenboormotor. In een deuk liggen ze dan. Nr. 2 Het is zwart/wit en het zit in een boom??? Een nest met jonge koeien. Brul, brul. En dan gaan ze zelf verzinnen. Mooi is dat. Dit heet nu echt onderbroekenlol. Het was voor mij echt een Goede Vrijdag.

Ik ging donderdag richting Vrondel met een polootje aan, dat is voor het eerst van het jaar, laat de zomer en zon maar komen. Lekker hoor. Was er pas om 15.45 uur en ik was niet de enige die zo laat was. Willem van Dam was nog na mij, kan je nagaan. Die man rijdt ook wat af op z’n oude dag. Allemaal voor z’n klein kindertjes, geloof dat hij er 18 heeft. Loopt aardig in de papieren met die verjaardagen. Tegenwoordig scheep je ze niet meer af met een zak met knikkers of een pop met vlechten. Maar vooruit, wat later allemaal, maar toch even na vieren allemaal gegooid, dus Nico de Dorpsomroeper kan starten met de standen. Werd maar gewacht en gewacht en waarachtig daar kwam toch nog die Robert Vis, precies 1 minuut over half 5. Is Poeldijkse tijd, die aasgier uit Poeldijk Ben Vingerplant, zat op z’n klokkie te wijzen en brulde; “Te laat is te laat”. En gelijk heeft hij, worden toch weer precedenten geschept op deze manier. Nog even doorbijten en dan zij we van die Vis af, kom lekker te laat daar in Bussum. Toch petje af voor die knakker, z’n eigen rot gehaast en toch de discipline hebben om heel goed te gooien, 398 punten, wie doet hem wat. Gewoon op de 16e speeldag de hoogste totaalscore, petje af. Hoefde vandaag helemaal niet te gooien, want hij was toch al kampioen. Klasbak die Vis. Maar ook opluchting in de top van poule 1, eindelijk zijn we van hem af. Vandaag totaal 48 deelnemers en dat wil toch wel zeggen dat het een belangrijke dag was voor de laatste wedstrijd van de 1e helft van het seizoen van 2019. Alleen Anton Maas, die er overigens wel was, sjoelde niet mee, de rede is bekend, hij kan nog steeds niet met losse handjes sjoelen.

Na de emotionele speech van onze voorzitter ome Gerrit, die vooral hoopte dat volgende week een ieder aanwezig zal zijn om de bijzondere laatste dag van het seizoen met een geweldige prijsuitreiking, verloting, hapjes, drankje, het in het zonnetje zetten van zijn medewerkers als dank voor het vele werk wat ze verricht hebben, het trouwe barpersoneel. Hij kwam gewoon woorden en superlatieven te kort. Die man heeft echt z’n beroep mis gelopen, zou een goeie minister zijn geweest.

Eindelijk…….. onze Nico aan het woord. Hij had wat nieuwtjes tussendoor; de 1e was niet zo leuk en dat was het bericht dat Nel Storm, onze topvrouwe onder de Glijers moet gaan stoppen met sjoelen, heeft een soort kar in de pols wat maar niet over wilt gaan. Jammer Nel, we hebben altijd van je genoten, je hield je goed staande als enige vrouw in de hoogste poule. Staande ovatie, jammer dat je er niet bij was. Sommige mannen zaten met tranen in de ogen. Haar man Cor, die maakte het nog een beetje goed, dat Nel gewoon blijft komen, maar dan voor de gezelligheid. Nico is naast sjoeler ook dammer, ’s middags aan de bak en ’s avonds aan het bord. Daggie Vrondel heet dat. Z’n vrouw vind het best, lekker rustig thuis. Blijkt dat Nico aan de keukentafel ook met een microfoon zit te oefenen, heel het appartement hangt de vlag uit, als Nico met z’n scooter richting Heij gaat. Ze noemen hem daar de the Voice of the Heijdse Duin en dat zegt al genoeg. O ja we dwalen af, het ging over dammen, dezelfde avond was er Sneldammen of te wel Eierendammen, iedere deelnemer krijgt dan een doos eieren. Iedereen werd uitgenodigd om te komen.

Poule 3;
Mooi is dat 2 Kezen op 1 en 2. Onze steunpilaren tekenaar Kees Oversloot werd zo waar 1e met 337 punten, maar kwam totaal te kort om te promoveren, is nu zo’n beetje 10 jaar lid en is nog geen steek wijzer geworden. 0,0 % progressie. Nu dan toch nog wel 5e in het eindklassement. De andere Kees, Schellevis dus, heeft maar 7x gegooid en wordt toch nog 10e. Is een grote prestatie. Vandaag 336 punten en dat is de hoogste score die hij ooit gehaald heeft in zijn loopbaan. Jaap Koene moest vandaag boven Ada Valstar gooien en deed dat ook, maar dan met maar 4 punten verschil en dat was te weinig, hij werd 4e met maar 2 punten minder dan Ada. Dat is toch wel sneu. Ada maakte dit seizoen veel progressie en ging van plek 15 vorig jaar naar nu de 3e plek. En dat is een grote sprong voorwaarts en komt nu zo waar in poule 2 terecht. Ai Snoeischaar van Dam is van het sjoelpadje af, vorig jaar 6 en nu 12e. Hij gooit net zo belabberd als zijn bazin Jannie, die nu geen Knippie voor haar neus waard was. Enige mooie dat ze straks samen in poule 3 uitkomen. Het knappe van Immy Haaring is dat ze bijna altijd laatste is in de dag stand, dus ook in de eindstand. Voordeel daarvan is dat je in de laagste poule je niet druk hoef te maken dat je degradeert. En dat geldt eigenlijk ook voor trucker Willem Scania van Dam. Die zal het ook nooit leren. Als hij stuurt in z’n Scania zoals hij sjoelt op de Brennerpas, dan houd ik m’n hart vast. Ik ga echt niet met hem mee. Onze nieuwe barvrouwe Willeke Raad waar hij Staat, is 13e geworden en dat is niet slecht voor een debuut. De grote kampioen is geworden Harry Zuijderwijk, van mij had hij een poule over mogen slaan, met zijn cijfers had hij gewoon 3e geworden in poule 2 en dat is ongekend. Vandaag had hij een offday en gooide 279 punten en zo laag had hij nog niet gegooid. In zijn jeugdjaren heeft hij sjoelles gehad van een kapelaan, vandaar dat hij zo’n hoog stemmetje heeft. Na afloop van de catechesatie moest hij altijd nablijven. Mooi dat die man hem wel bidwijs maakte op het rechte sjoelpad. Onze Bep heeft het waargemaakt en is tweede geworden en promoveerde naar de 2e klasse. Die van Spronsen kunnen van huis uit al goed sjoelen, kijk maar naar haar man Gerrit en zijn zus Nel.

Poule 2

Was toch wel spannend vooral onderin, maar dat komt omdat ik zelf derde van onderen stond. Haar Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid was vandaag ook laat en gooide net voor me 309 punten en dan denk je dat wordt een makkie. Maar dat lijkt maar zo met hangen en wurgen haalde ik 313 punten en kwam ik nipt boven Assie uit. Zij gooide op bak 3 maar 100 punten en dat was mijn redding. Ben ik er blij mee, (zij wel overigens dat ze degradeert), dat ik in poule 2 blijft met deze reeks van slechte scores. De enige troost is dat het eigenlijk niet slechter kan. In poule 3 was ik nu op de 5e plek geëindigd. Ga nu toch maar meer oefenen. Zal Hans Nihot in de arm nemen, of ik 5 bakken van hem kan huren. Aat van Dijk gaat met Astrid en Jannie terug naar poule 3. Aat had ene uitschieter van 347 punten, maar voor de rest niet veel soeps. Uithuilen en opnieuw beginnen. Onze prinses gaat haar echtgenoot Man Fred weer vergezellen en zo hoort het ook in deze kringen. Of Fred het leuk vindt, betwijfelen we, hij voelde zich zeer op z’n gemak zo zonder de Arendsogen van zijn vrouwtje. Nel Schildknegt is de grote winnares van poule 2. Even zag het er naar uit dat Elly Dibbets er met de titel vandoor zou gaan. Maar door een mindere laatste periode ging ze naar plek 2 en stond die niet meer af, ook niet aan haar man Jan, die voor mij de gedoodverfde nr. 3 zou worden. Helemaal mis. Die dekselse Bram Verheij gooide roet in het sjoelhok en gooide met een 348-er zich naar de 3e plek. Dus voor het eerst promotie voor die koerduivenfokker. Tevens leuk is dat er 2 dames naar poule 1 gaan, zeker nu Nel Storm er mee gaat stoppen. Hoort gewoon minimaal 1 dame in de hoogste klasse. Maarten van Spronsen was zeer goed op dreef de laatste weken en ging van plek 14 naar plek 6 en dat is van grote klasse.

Poule 1

Is al gezegd, de ware kampioen is Robert Vis, je zal een gemiddelde gooien van 393 punten, dat is voor de meesten onder ons een droombeeld. Proficiat man. Mooi is het als je in je laatste seizoen het zo waar kan maken. Top. Straks veel plezier in Bussum. Veel hete aardappelen eten om je aan te passen. Sjoelclub hebben ze daar ook, gemiddelde leeftijd is 84. Dus houd je maar vast. Hans Koene is volgens mij vanaf het begin al bezig met de 2e plek en heeft dit niet meer losgelaten en dat is grote klasse. Klasse Hans. Ik had mijn geld op Ron Daalman gezet voor de 3e plek en dat is niet uitgekomen. Ron gooide maar 356 punten tegen Hans Nihot 381 punten en toen was het duidelijk. Plek 4 en geen podiumplaats voor onze Ron. Ment Five zegt al genoeg, is ook een gave om zo de laatste seizoenen te eindigen. Onderin is het doek gevallen voor Joke Zwanenveld, Cor Storm en Cor Dijkhuizen. Voor laatstgenoemde is dat toch wel bijzonder, omdat hij voor het eerst in zin carrière een plekje zakt. Jammer Cor je komt net te kort. Volgend jaar beter.

Zo het seizoen zit er op. Is voor mij het laatste verslag en ik vraag me nog steeds af of ik er mee door zal gaan in september. Om eerlijk te zijn is de pijp op dit moment leeg. Beste mensen bedankt voor het mooie seizoen van vooral gezelligheid en saamhorigheid. Ik ben er volgende week met de prijsuitreiking en ik hoop dat jullie er allemaal bij zijn. Daarna doe ik nog mee met de na sjoelcompetitie en het Open Heijdse Kampioenschap Sjoelen op donderdag 3 juli. De zomer nadert, we hopen op mooi weer. De Paasdagen worden topdagen qua zonneschijn. Geniet er van en graag tot de volgende keer.

Groeten Aart