Vorige week ging ik met een wat zwaar hoofd naar het Vrondel toe en ging ik lichtvoetig weer naar huis. Nu was het andersom, ik ga ze daar wel even een poepie laten ruiken en nu ik zo achter het toetsenbord zit is de deceptie niet te beschrijven. En het rare is als ik volgende week 432 punten haal dat word ik gewoon nog 3e. Droom zacht Maat, je laat je eigen lekker in de steek. En wat nog erger is, de concurrentie liet het ook lelijk afweten. Alleen Jannie Boers deed nog een goede poging met 320 punten, maar dat is te laat om degradatie te ontlopen. Dat het spannend wordt de laatste dag volgende week is op zeker, vooral in poule 2 kan het bovenin en onderin nog alle kanten op.

Vandaag 46 deelnemers present. Grote afwezige was toch wel Nico van Embden, die dacht bij z’n eigen ik red het wel zonder te spelen. Al hoewel het op het nippertje zal worden dat hij niet degradeert. Waar die nou was wist geen mens. Zal wel op een of andere rommelmarkt gestaan hebben. In de loop der jaren handelt die in van alles. Kan dan ook van alles gebruiken, dus als jullie wat onnodige dingen in huis hebben staan!!! Bel Nico. Ik heb vorige week mijn sjoelbak aan hem gegeven. Oefening baart kunst zeggen ze wel eens, maar bij mij werkt het averechts. Robert Vis zegt, dat dit echt zo is. Toen hij 10 jaar geleden op de sjoel kwam werd hij 34e of zo iets. Hij baalde als een stekker. Kocht 2 sjoelbakken, ging maar liefst 10 uur per week trainen en kijk hem nu toch eens staan.
Afgetekend 1e en de beste schaker van de Heijdse Glijers dit seizoen. Hij zei er wel bij, dat je er altijd 2 moet aanschaffen, want dan krijg je te maken met 2 verschillende glijvlakken en daar leer je van. Ik heb zo net Nico weer gebeld en gezegd dat ik m’n sjoelbak weer terug wil hebben. Te laat had hem net verkocht aan Hans Nihot. Blijkt dat onze kleine Sjoelgeneraal wel 10 bakken naast elkaar op zolder heeft staan om te oefenen. Echt helpen doet het niet, vorig jaar nog fraai 2e, nu zal het er om hangen of hij nog 3e wordt en straks op het ereschavot staat. Oefening baart kunst, ik weet het zo net nog niet. Voor mij is het nu te laat.

We starten eerst maar zoals gewoonlijk met poule 3.

Onderin telt daar niet mee, je kan gewoonweg niet degraderen. Is toch wel rustgevend als je dit weet. Kees Schellevis dit keer op de fiets, staat nu stijf onderaan, maar het mooie is dat hij nog 1 beurt moet inhalen om aan 7 wedstrijden te komen en dat is precies volgende week. Zeg dat hij 300 punten haalt, dan staat hij geen laatste, dus geen 17e maar zo maar 11e of 12e . Wordt een vervelend seizoen qua gezondheidsperikelen toch wat aangenamer. Stijf onderaan staan Willem van Dam en Immy Haaring, beide hebben dit seizoen niet boven de 300 gegooid. Immy bakt hem helemaal bruin vandaag, gooide 235 punten en dat is echt een diepterecord. Had nog erger kunnen zijn als ze op bak 3 geen 112 had gegooid. Corrie Mattheuse dacht 4 weken geleden ik kap er mee, ze stond toen 14e en vorig jaar eindigde ze als 19e. M.a.w. wie doet me wat. Blijkt er een heel andere reden te zijn. Een maand geleden kreeg ze een hondje, een puppie en kan niet van huis voor dat beest, moet eerst zindelijk worden. Hondje zal vast geen Gerrit genoemd zijn, want die man   is nooit thuis, is altijd onderweg. Zijn vrouw noemt hem een padvinder uit Breed, die de weg naar huis niet weet. Vonden jullie hem vandaag ook niet erg serieus uit z’n ogen kijken, hij had echt een blik van: “Ja beste mensen, ome Gerritje kan je niet foppen, ik hou alles in de gaten. Of zou het zijn hersens zijn die malen, dan ga je ook bedenkelijk van kijken. Ben benieuwd wat hij voor een feest strijdplan heeft op de 25e. Hij is er nog niet uit volgens mij. Zit een beetje met de muziek, wordt het een disco, wordt het een bandje, ik adviseer om een boerenblaaskapel te charteren. Boven in poule 3 staat de onbetwiste leider Harry Zuijderwijk. Zijn broer Peet staat al een paar weken in de krant. Hij was de enige kouwe tuinder uit het Westland en nu is hij gestopt en kan eindelijk gaan rentenieren. Zijn tuin is gesloopt. Is nu zelfs een film over hem gemaakt. Kan je bezichtigen a.s zondagmiddag bij het Tuinbouwmuseum. Blijkt een bijzondere film te worden, dus gaat dat zien. Grote verrassing vandaag was Bep van Spronsen, klom van plek 4 naar 2 en liet Jaap Koene een poepje ruiken. Er is voor Japio nog niets aan de hand. De verschillen met nr. 2, 3 en 4 zijn miniem, t.w. Beppie, Ada Valstar en onze Jaap. Scheelt maar 1 of 2 punten. Spanning alom dus. Bep en Ada zijn eigenlijk outsiders, vorig jaar 9 en 15e geworden. Wel beide nieuwkomers en gaan wellicht de sprong wagen naar de 2e klasse. Jaap laat je niet op de kop zitten hoor door 2 meiden.

Poule 2,

Is al gezegd, zowel boven als onderin spannend. Voor Aat van Dijk en Jannie zit het er op, of er moet een wonder gebeuren. De 3e degradatieplek gaat tussen ondergetekende en hare majesteit Prinses Astrid Prins. Scheelt 2 puntjes in het voordeel van onze Astrid. Dus zeg het maar. Ze zijn aan elkaar gewaagd, zijn eigenlijk beide niet rijp voor poule 2. Bovenin deed Nel Schildknegt goede zaken en nestelde ze zich nog vaster op de 1e plek en kan het kampioenschap niet meer ontlopen. Knap hoor dat had niemand meer verwacht na de hele slechte serie die ze achter de rug heeft. Voor onze Elly Dibbets kan de 2e plek eigenlijk niet meer ontgaan en dan heeft ze haar man Jan toch maar mooi liggen. Het verschil is 40 punten en dat is te veel. Jan kijkt graag naar z’n vrouw, maar kan toch beter maar naar onderen kijken, die dekselse Bram Verheij is toch wel een angstgegner geworden en vlak ome Gerrit ook nog niet uit. Drie man azen op plek 3. Ik ga zelf voor Jan, is na afloop, altijd fanatiek aan het oefenen, om zich te verbeteren. En wat ik nog leuker vind, is als er een echtpaar gelijktijdig promoveert . Is unicum voor de Heijdse Glijers. Kom op Jan zet hem op. Bewondering heb ik voor Maarten van Spronsen, op 21 maart nog bijna onderaan en toen een reeks van 352,351 en 355. Dat is gewoon het gemiddelde van wat nr. 1 Nel Schildknegt gehaald heeft. Petje af voor die man. Hoe het komt weet hij zelf ook niet. Vorig jaar 13e en nu zowaar 7e. Als hij volgende week 354 gooit eindigt hij gewoon als 4e. Toppertje die man.

Poule 1,

Had vorige week gezegd dat Robert Vis 390 moest gooien en dat hij dan kampioen zou zijn. En dat is gelukt gooide zelfs 391 punten. Proficiat met je kampioenschap. Ment Dijkhuizen stelde vandaag zijn 5e plek veilig en gooide de hoogste totaalscore van de dag 391 punten, 125/125/142 punten. Op bak 3 dus de hoogste score van de dag. Klasse Ment. Hans Koene, die hoor je niet maar op de lijst zie je hem wel en staat nu nog wat vaster op de 2e plek. Is nu bijna zeker dat hij zilver haalt op het ere schavot. Zijn achtervolgers op 3 Rond Daalman en op 4 Hans Nihot gaan nu samen uitmaken wie er brons gaat halen. Ik zet m’n geld op Ron, is geen helder licht, maar is in de eindfase toch wat relaxter dan onze Hans. Onderin en dat was vorige week al is het doek gevallen voor Cor Storm en Joke Zwanenveld en daar komt Cor Dijkhuizen nu ook bij. Hij komt te kort om Leo Olsthoorn in te halen. Weet niet meer of ik het vorige keer al had gedaan. Maar Leo zijn zwager Floor Scholtes is overleden, 7 weken jonger dan ik ben, samen op de Willemsschool gezeten. Vandaag was de crematie. Sterkte Leo, maar vooral je zussie met dit grote verlies. Speciale vermelding vandaag voor onze beste sjoelvrouw Nel Storm. Zij gooide 286 punten, had ze nog nooit gegooid, 54 punten op bak 2, oei dat doet pijn. Toch nog wat opwekkends voor haar, vorig jaar werd ze 10e en als ze een beetje haar best doet wordt ze nog 7e. Maar dat is niet rot bedoeld, ik hoop het niet, want die plaats gun ik Rik. Dit seizoen toch weer progressie gemaakt, vorig jaar 11e en nu dus 7e. Mooi is dat dan opa op 6 en kleinzoon op 7. Volgende week de allerlaatste wedstrijd. Voor sommigen is het er op er onder. Eén ding is zeker, winnen is belangrijk, maar gezelligheid viert de boventoon. Mooi gezegd Maar, je voelt de bui al zeker hangen Maatige Maat. Weet toch niet wat ik mankeer, is nu 1 uur in de morgen en zo serieus als het maar kan. Wat een verslag, de meesten zullen het wel wat magertjes vinden qua sensatie. Kan er niks aan doen, volgende keer wellicht gans anders. Ik kijk nu naar buiten, geen zon, een kouwe noordenwind en weinig muggen, ik duik onder  het dikke dekbed en wordt mogen wat later wakker dan normaal, althans dan hoop ik. Uitslapen zoals vroeger toen ik nog jong en onbezonnen door het leven ging, zit er helaas niet meer in.

Welterusten, niemand die dit nu leest natuurlijk.

Prettig weekend en tot volgende week donderdag 18 april.

Groeten Aart